Emma Sofia Röding och Varg-Kalle

Emma Sofia Röding var min mormors mormor. Hade gärna haft kvar hennes efternamn – fint namn och hade passat mig bra som gärna flugfiskar just röding. Vet egentligen ingenting om henne, hade aldrig funderat på det heller innan jag började släktforska lite mer på allvar. Men jag hittade henne i kyrkoböckerna och vet att hon var född 1842 i min egen hemtrakt. Fortsätter söka efter hennes bakgrund, men har gått bet för tillfället.

På bilden nedan är det inte fru Röding. Men väl hennes dotter, Sofia Vilhelmina med efternamnet Westerberg efter Emmas make. Min mormorsmor. Hon dog några år innan jag föddes, det finns flera bilder på henne och mamma pratade om henne då och då.

Sofia (2)

Än mer spännande var att hitta den här vargens ena baneman i släkten.

vargstenen

Första gången jag såg stenen, för länge sedan, minns jag att jag fascinerades över att det ju faktiskt fanns varg förr i Småland – och i Sverige överhuvud taget. Jag hade ingen aning om vilka de gamla skyttarna var.

Släktforskningssajten jag använder, Ancestry, har medlemmar över hela världen som kan länka in sina släktträd, bilder och historier. Där hittade jag bild på både Karl – som tydligen kallades Varg-Kalle – och vargen i fråga, som skinn upphängt på ett farstu-räcke. Varg-Kalle visade sig vara en släkting med barnbarnsbarn som emigrerade till Amerika runt förra sekelskiftet.

Släktforskar vidare vartefter jag får tid och lust – finns massor att upptäcka!

En reaktion på ”Emma Sofia Röding och Varg-Kalle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s