Vad är det med folk?

Har bara idag läst två inlägg som rör jakt. Inte den infekterade vargjakten, det är ett kapitel för sig. Nej, det är SVT Nyheter som har skrivit om en ny jakttrend, troligen på initiativ av Djurens Rätt. Trenden skulle vara att man skjuter djur för att få poäng.

Djurens rätt säger sig ha som mål: ”ett samhälle som inte förtrycker djur”. Helt fint, djur ska självklart behandlas med all respekt och inte skjutas bara för ”poäng” i någon form.

Om det nu vore så, vilket som man som oinsatt kanske kan få bilden av, att jägare grabbar bössan och skjuter urskiljningslöst på det vilt man ser i skogen – då vore det illa. Påminner mig om ett Wii-spel om jakt som är ungefär just så. Det är inget vidare spel, och så här går det inte till i verkligheten så klart.

Svaret på Jägarbloggen är mycket bra, läs det.

Dock tycker jag slutklämmen är att bemöta kommentarerna på för låg nivå. Om de ens ska bemötas alls. Om man är jaktmotståndare så vill man ju inte döda djur, troligen då inte heller människor. Inte på riktigt.

Sen har Rebecka Bergqvist skrivit ett mycket bra inlägg om jakt och kön idag. Blev lite chockad när jag läste hennes beskrivning av vad hon ser för inlägg från kvinnor kopplade till jakt. Utseendefixering in på bara kroppen – tillsammans med vapen. Publicerat av kvinnor, alltså.

Håller dock inte med henne om att JAQT ska öppnas för män, likväl som inte heller Fjällorna inom fisket ska det. Kvinnor som kommer ensamma till denna ännu mansdominerade värld har glädje av dessa möjligheter finns. Däremot bör alla nybörjare oavsett kön erbjudas möjlighet att komma ut och jaga, och närliggande aktiviteter, även om man inte har någon egen ingång till det, som släkting eller familj. Här behöver större insatser göras, även om viss verksamhet finns på Jägareförbundets jaktgårdar i alla fall i Stockholmsregionen. I nybörjarverksamheterna borde också de båda jägarförbunden kunna samarbete kan jag tycka. Man vill jaga men har ännu inte kommit så långt eller hunnit ta ställning runt vilket förbund (eller båda) man vill stödja.

Viktigast är att sprida en positiv bild av jakt, med ansvar för djur och natur, och i trevlig gemenskap!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s